Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. április 3., csütörtök

Rusztikus kenyér (kenyérliszt + rozsliszt + teljes kiőrlésű liszt)



Néha olyan kenyérre vágyom, ami ízesebb, ilyenkor nem fehér kenyeret sütök hanem olyat amiben többfajta liszt van. Mi nagyon szeretjük ezt a típust, de sosem sütök irdatlan nagy kenyeret belőle, mert ez olyan kiscipónak mutatósabb J

Hozzávalók:
125 g öregtészta
1,5 dl víz
50 g joghurt
130 g kenyérliszt
60 g teljes kiőrlésű búzaliszt
60 g rozsliszt
25 g zabpehely
1 kiskanál sikér
1 kiskanál só
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál méz
6 g élesztő

.A liszteket kimérem és a sóval összekeverem. Hozzáadok mindent a víz kivételével és egy kicsit összekavargatom, majd lassanként hozzáadom a vizet. Addig dagasztom, míg összeáll a tészta, ekkor pihenni hagyom 10 percet. A 10 perc leteltével átdagasztom még egyszer, olyan tíz percent át, ezután letakarva pihentetem 40 percet. Ezután újra átdagasztom, de csak lazán és kerek cipót formázok belőle. Megformázva is kelesztem 40-60 percen keresztül. A lényeg, hogy duplájára kelesztjük. Az idő változó, hiszen télen nehezebben kel a tészta, nyáron sokkal hamarabb.
Az idő leteltével éles pengével bevagdosom  a tetejét, belehelyezem egy sütőpapírral kibélelt kerek jénai tálba, a tál tetejébe belepermetezek vizet, lefedem vele a tálat és behelyezem az előre melegített sütőbe. Kb. 40-50 perc alatt megsül.
Fontos!!! Ahhoz, hogy finom kenyeret süss, muszáj lesz beszerezned vagy egy nagyobb jénai tálat (a kacsasütőt ajánlják) vagy egy római tálat. Mivel itt nem lehet kapni kacsasütő jénait, nekem az utóbbi van. Ennek tetejét a sütés előtt egy órán keresztül áztatni kell, hogy így biztosítsuk a párát a kenyérnek.

Jó étvágyat! J


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése