Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. május 3., szombat

Triplacsokis mousse torta


Ez a torta egy hirtelen ötlettől vezérelve készült el, gondoltam meglepem magam névnapomra J  Szeretem a csokit, ez tudvalevő, de nem szeretem a nagyon édes dolgokat, ezért ebben a tortában alig van némi cukor. Szerintem egyszerű elkészíteni, nem túl nagy macera. Viszont felhívom mindenki figyelmét arra, hogy nagyon fontos minőségi csokoládét és tejszínt használni hozzá.

Hozzávalók a kakaós piskótához:
3 tojás
90 g cukor
80 g liszt
10 g holland típusú kakaó

A tojásokat a cukorral kézimixerrel habosra keverem. Nem választom szét a tojást, működni fog így is. Amikor szép levegős, habos és a színe is kivilágosodott, hozzáadom a kakaóval elkevert lisztet. Ezt már nem mixerrel keverem el, hanem csak lazán beleforgatom, szép simára. Kibélelek egy nagy kapcsos torta formát (26 – 28 cm) sütőpapírral, belesimítom a piskóta masszáját és tűpróbáig sütöm. Amint megsült, azonnal leveszem róla a sütőpapírt és rácson hagyom hűlni.

Hozzávalók a csokis rétegekhez:
(itt azért használtam bögrét, mert kísérleti alapon készültek a krémek és először készítettem. Legközelebb lemérem és lesz gramm is :) )
5 tojássárgája
¼ bögre cukor
1 bögre zsíros tej
1 ½ tasak  zselatin feloldva ¼ bögre vízben
1 és ¾ bögre tejszín (nem érdemes kísérletezni növényi cuccokkal, pl. Hullala, Hopla meg társai, ide igazi tejszín kell)
150 g fehér csoki, tejcsoki és keserű csoki
(a felhasznált bögre nálam 250 ml volt)

A tojások sárgáját habosra felvertem a cukorral. Eközben lassú tűzön  felforrósítottam a tejet. Amikor felforrósodott a tej, elzárom alatta a tüzet és hozzáadom lassan a cukorral felhabositott tojássárgákat. Lassan és állandó kavarás mellet teszem ezt, hogy a tojások sárgája ne „főjjön” meg.  Visszateszem a tűzre, de csak nagyon rövid időre, míg picit hígul. Ekkor teljesen leveszem a tűzről és hozzáadom a negyed bögrébe áztatott zselatin. ( Ha már egy ideje áll a zselatin, akkor fél percre be lehet tenni a mikróba, hogy újra híg legyen) A forró tojásos tejbe keverem, ügyelve arra, hogy ne csomósodjon.
Három tálkába külön külön pici kockákra töröm a csokoládékat, majd a forró tejes masszát egyenlően elosztom a csokikra. (kanállal szoktam, egyet ide egyet oda alapon míg el nem fogy J ) Hagyom, hadd olvadjanak, addig felverem a tejszínt. A csokik amikor megolvadtak, szépen egyneműre elkeverem őket. Fontos, hogy ne legyen csomós! Ekkor mindegyik csoki fajtához adok a tejszínből, egyenlően, a már megszokott kanál módszerrel, egyet ide, egyet oda, míg el nem fogy J Ekkor laza, alulról felülre mozdulatokkal elkeverem a tejszínhabot a csokikkal, mindegyiket külön külön. Nem szabad márványosnak maradnia!
Ekkor összeállítom a tortát. Előveszem a kapcsos tortaformát amibe a piskótát sütöttem és az oldalát megkenem nagyon vékonyan egy kis olajjal. A forma aljába teszem a kihűlt piskótát. Rásimítom a keserűcsokis keveréket és 5-7 percre beteszem a mélyhűtőbe, éppen csak annyi időre, hogy megdermedjen a csoki réteg, hogy lehessen rátenni a következőt. Az idő letelte után rásimítom a tejcsokis masszát és újból mélyhűtőbe teszem pár perc múlva. Ezután rásimítom a fehércsokis réteget, fóliával letakarom és egy éjszakát a hűtőben hagyom állni. (Nem a mélyhűtőbe!!!)
A tetejét és tejszínhabbal díszítettem. Amikor felszeleteljük, nagyon szépen láthatóak a csoki rétegek. Egyáltalán nem édes, hiszen cukor alig van a tortába, hiszen a csokikhoz használt tejszínhab sem cukros.

Próbáljátok ki! Szerintem megéri ;)  


2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon tetszik a recept. Mivel még nem vagyok tapasztalt háziasszony, ezért lépésről lépésre szükségem van minden infóra részletesen :) Ezért is kérdezem, hogy a zselatint forró vízben olvasztottad fel, ugye? És zacskósat használtál vagy lapot?
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Üdv:
    Rita

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nagyon tetszik a recept. Mivel még nem vagyok tapasztalt háziasszony, ezért lépésről lépésre szükségem van minden infóra részletesen :) Ezért is kérdezem, hogy a zselatint forró vízben olvasztottad fel, ugye? És zacskósat használtál vagy lapot?
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Üdv:
    Rita

    VálaszTörlés